Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Jumbo neemt thuisbezorgen over van eigen supermarkthouders

Supermarktketen Jumbo gaat centrale distributiecentra in Den Bosch en Amsterdam inrichten voor het thuisbezorgen van boodschappen, zodat supermarkthouders dat niet allemaal meer op eigen houtje vanuit hun winkels hoeven te organiseren, zegt financieel directeur Ton van Veen tegen Distrifood.

Het online bestellen van boodschappen groeit volgens hem sneller dan de meeste individuele winkels bij kunnen houden: “Tot dusver hebben we dus steeds de winkelinfrastructuur gebruikt voor het optuigen van thuisbezorgen. Voor de korte termijn en voor een snelle opstart is dat een goed model. Alleen wat we nu zien is dat we online zó hard groeien, dat de schaalbaarheid van dit model steeds lastiger wordt.”

2. Nederlandse startups hebben moeite om door te groeien

Startups lopen tegen grenzen aan. De aanwas van het aantal jonge snelgroeiende bedrijven in Nederland is het afgelopen jaar stilgevallen, blijkt uit onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) en Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

“Startups lijken meer moeite te hebben met opschalen. Het wordt complexer. Uit gesprekken met jonge, snelgroeiende bedrijven blijkt dat snelle groei pas wordt gerealiseerd na een relatief lange aanloopperiode”, zegt onderzoeksleider Justin Jansen. Iets oudere mkb-bedrijven lukt het wel om harder door te groeien. Het aantal zogenoemde scale-ups is in 2017 met 18 procent toegenomen tot 2.695.

(klik voor uitvergroting)

3. KLM-topman Pieter Elbers zou niet goed liggen bij baas Air France-KLM

Dikke kans dat KLM-baas Pieter Elbers geen rol krijgt in de top van moederbedrijf Air France-KLM, schrijft De Telegraaf. Het zou niet boteren tussen Elbers en de nieuwe topman van AF-KLM Ben Smith.

"De relatie lijkt inderdaad niet echt hartelijk, we hadden op iets anders gehoopt toen Smith in september aantrad", zegt voorzitter Jan Willem van Dijk van de ondernemingsraad van KLM tegen de krant. Minister Wopke Hoekstra spreekt woensdag met Elbers over de situatie. De Nederlandse staat is aandeelhouder van KLM.

4. Formule 1 ruimt plaatsje voor Nederland in op de voorlopige kalender voor 2020

Over anderhalf jaar moet voor het eerst in 35 jaar weer een Formule 1-race in Nederland plaatsvinden. De organisatoren van de Formule 1 hebben Nederland op de voorlopige kalender voor 2020 gezet, meldt de website Formule1.nl.

Zandvoort heeft als historisch circuit de beste papieren om de race te mogen organiseren, maar daar zijn nog heel wat aanpassingen nodig om aan de strenge eisen van de internationale autosportfederatie te voldoen. Mocht dat niet lukken, dan strijkt het Formule 1-circus neer in Assen, waar een op enkele details na al een geschikt circuit ligt.

5. Apple even voorbij gestreefd door Microsoft in beurswaarde

Microsoft heeft Apple maandag korte tijd onttroond als meest waardevolle techbedrijf op de beurs. Apple krijgt klap na klap op de beurs sinds het bedrijf liet weten dat de verkoop van de nieuwe iPhones weleens tegen zou kunnen vallen, terwijl Microsoft de verliezen die de techsector in zijn algemeenheid treffen weet te beperken.

Halverwege de handelsdag was Microsoft 814 miljard dollar waard en Apple 1 miljard dollar minder, maar aan het slot was Apple weer de grootste.

6. Cruciale Brexit-stemming in het Britse parlement op 11 december

Uit een naar Business Insider gelekte brief blijkt dat het Britse parlement op 11 december gaat stemmen over de Brexit-deal die premier Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie. Dat betekent dat ze nog slechts twee weken heeft om de vele tegenstanders binnen en buiten haar eigen partij te overtuigen toch voor de overeenkomst te stemmen.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is de huidige deal overigens "great" voor de Europese Unie, zo zei hij maandag tegen verslaggevers in het Witte Huis. "We moeten denk ik goed kijken of het VK handelsovereenkomsten mag afsluiten."

7. Rollator straks even duur voor alle ouderen: € 17,50 per maand

Wie recht heeft op hulpmiddelen of ondersteuning van de gemeente, betaalt vanaf 2019 een maximale eigen bijdrage van 17,50 euro per maand via een abonnement, schrijft het AD. De ministerraad heeft stilletjes ingestemd met deze maatregel die bijvoorbeeld geldt voor een rollator, traplift of hulp in de huishouding.

Nu wordt nog naar inkomen en vermogen gekeken bij de berekening van de maximale eigen bijdrage in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Gemeenten vrezen een aanzuigende werking van de vaste eigen bijdrage. Volgens hen staat dit ook haaks op zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid waar het kabinet over rept.

8. Zzp'er met laag uurtarief mag niet automatisch arbeidsovereenkomst krijgen

Eindelijk is er een plan voor een nieuwe zzp-wet, maar nu gooit Brussel roet in het eten. Dat blijkt uit een brief van minister Koolmees van Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer.

Zzp'ers automatisch een arbeidsovereenkomst geven als ze onder een bepaald uurtarief zitten, is waarschijnlijk in strijd met het EU-recht. Koolmees schaaft de plannen nu bij en verwacht de opvolger van de zogeheten wet DBA pas in januari 2021. De wet moet schijnzelfstandigheid en uitbuiting van zzp'ers voorkomen.

9. 'EU keurt deal Tele2 en T-Mobile goed'

De Europese Commissie staat op het punt om de fusie van de Nederlandse onderdelen van telecombedrijven T-Mobile en Tele2 goed te keuren. Er zouden bovendien geen extra voorwaarden voor de afronding van de deal komen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme ingewijden.

De commissie startte dit jaar een diepgaand onderzoek naar de samensmelting. De vrees bestond dat er niet voldoende concurrentie zou overblijven na de deal tussen de nummer 3 en 4 op de Nederlandse telecommarkt. Samen hebben de merken een klantenbestand van 4,3 miljoen abonnees en halen ze een omzet van circa 2 miljard euro.

10. NAVO reageert op Russische actie tegen Oekraïne: risico voor Turkije, Roemenië en Bulgarije

De NAVO roert zich verbaal in het conflict tussen Rusland en Oekraïne rond actie van tegen enkele Oekraïense marineschepen in de Zwarte Zee.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg riep maandag op tot "kalmte en terughoudendheid". De Russische militaire activiteit in de Zwarte Zee is een directe bron van zorg voor NAVO-landen Bulgarije, Roemenië en Turkije, die ook grenzen hebben aan de Zwarte Zee.
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

En dan komt opeens Zwarte Piet ter sprake... - De tijd van Sinterklaas-avondjes en kerstborrels breekt weer aan, en dus ook de tijd van ongemakkelijke gesprekken. #metoo komt op tafel of Zwarte Piet, wat de gezelligheid eventueel om zeep kan helpen. Je kunt je eruit redden door een afleidingsmanoeuvre als “ Hé, kijk daar loopt een hond.” Er zijn echter ook subtielere wegen. Je kunt het onderwerp heel subtiel verleggen van bijvoorbeeld Sylvana Simons naar 2 Unlimited. - Wil he weten hoe? Check link in bio. - Foto: ANP - #netwerken #carriere #borrels #netwerkborrel #zakelijk #business #businessinsider #gesprek #psychologie #psychology #tips #smoothtalker #relatie #interact #feestdagen

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op